Recommended Posts

Skrevet av meg på et annet forum.

Den komplette bilpleie guide

 

NB! Tråden er under oppdatering

 

Linker til nettbutikker:

http://www.scandicshine.no

http://www.jegard.no

http://www.autogeek.net

http://www.sparkleauto.com

Se også: Butikker med bilpleie - Erfaringer, lenker og beskrivelser

 

 

 

Diverse forkortelser og betegnelser:

AIO - All In One, et produkt som renser, polerer og beskytter. F.eks Klasse AIO. De fleste Turtle og AutoGlym produktene er vel også AIO's.

 

Cutting - Grovheten på polerputen. En grov pute er som regel en hard pute. De groveste bruker man som regel på rubbing og polering, mens de minst grove brukes til påføring av Wax og forsegling eller fine polisher. Ofte spenner det seg slik:

Lammeull – Grovest. Merk at ull slipper ut mer varme enn skum. Så du har ikke like stor risiko for å brenne lakken, men risikoen er større for å gå igjennom lakken.

Heavy Cutting - Nest grovest

Cutting - Grov

Light Cutting - Mindre Grov

Finnishing Pad - Avsluttende

Soft Pad - Minst Grov, Avsluttende. Ikke ulik fra Finnishing Pad.

Merk at disse betegnelsene varierer veldig fra de forskjellige produsentene!

 

DA-Maskin - Polermaskin som simulerer håndbevegelsen. F.eks Cyclo, Porter Cable, UDM.

Istedet for å rotere i en perfekt sirkel, oscillerer disse.

 

LSP - Last Step Product. Voks eller lakkforsegling (sealant). Kort fortalt et produkt som du "topper" lakken med.

 

MF – Microfiber.

 

Hvor få tak i produkter: ScandicShine.no, Thorshov Bilrekvisita, Mekonomen, BilExtra, Jegard.no, Autogeek.net.

 

Hva skal jeg ha?

Ikke så lett å svare på, da dette varierer fra bil til bil og hvilket resultat du ønsker.

Men en generell tommelfingerregel er at du bør være rustet mot det meste. Selv om din egen bil ser veldig bra ut, kommer du mest sannsynlig til å polere en eller annen kollega sin bil, som ikke ser så bra ut.

Ved å skrive denne ”smørbrødlisten” sier jeg ikke at ALLE trenger dette. Men dette er en liste over hva man trenger for å bli komplett! Noe kan sløyfes.

 

Eksteriør:

 

-Avfetting – Bruk en som kan blandes ut! Dette gjør at du kan få forskjellige resultater med samme produkt. F.eks Chemical Guys Grime Reaper.

 

 

-Såpe – Gjerne en sterk såpe og en mild. Dette skriver jeg av egne preferanser. Jeg bruker en sterk da bilen er skitten, mens jeg bruker en veldig mild og myk såpe når jeg bare skal fjerne litt støv på sommeren.

 

Min favoritt blant de sterke såpene er Chemical Guys Citrus Wash and Gloss.

Min favoritt blant de milde såpene er Optimum Car Wash.

 

 

-Felgrens – Et produkt som er ment for bruk kun på felger. Har varierer produktene litt. Noen er vannbaserte, mens andre er syrebaserte. Har du ubehandlede felger, styr unna den syrebaserte, da den oksiderer metallet. Vær også forsiktig hvis du har f.eks høyglanspolerte alu. Felger med klarlakk på. Syrebasert bør bare brukes på felger som har tykk lakk. Meguiar’s har en del syrebaserte produkter. Autoglym Wheel Cleaner er også syrebasert.

 

Den vannbaserte typen er ikke så sterk som den syrebaserte, men fjerner fortsatt mye skitt. Den er dessuten risikofri å bruke på alle typer felger.

Swissvax Wheel Cleaner, Bilberry Safe Wheel Cleaner, P21’s Wheel Cleaning Gel, og Chemical Guys Wheel Cleaner er gode produkter i denne sjangeren.

 

 

-Quick Detailer - Dette er et produkt du har brukt for. Fungerer til utrolig mange formål:

-Til å fjerne støv og mindre skitt fra lakken.

-Til å brukes som Clay Lube, altså et middel som minsker friksjonen mellom lakken din og en clay bar.

-Til å fjerne sprut eller støv fra poleringmidler.

-Til å fukte poleringsputen.

-Til å booste glansen.

-Kan i visse tilfeller tilføre beskyttelse.

 

Av Quick Detailere kan jeg anbefale Optimum No Rinse. Det geniale med denne er at man kan blande denne ut, og den er drøy i bruk. Ved å blande denne ut i en bøtte, kan man vaske hele bilen! Genialt på treff! Mange pokaler har nok blitt mistet pga litt for mange støvkorn på lakken.

 

Som jeg skrev over, kan Quick Detailers i noen tilfeller tilføre beskyttelse på lakken. En Quick Detailer som gjør dette er Chemical Guys Pro Detailer + Carnauba.

 

 

-Clay

Clay er rett og slett, direkte oversatt, leire. Denne lar man gli over lakken for å fjerne de siste forurensningene som ligger på lakken. En fin regel man skal bruke, er at hvis lakken ikke kjennes ut som glass etter vask, trenger du clay!

 

Det lønner seg også å bruke clay før polering. Tenk deg at det ligger en liten stein igjen på lakken. Så setter du i gang med å polere med maskin, og da drar du denne steinen rundt på lakken med 2000rpm. Det blir bare ikke pent!

 

Clay lager ikke riper, men litt merker. Størsteparten av disse merkene er rester av clayen, såkalt ”clay-rubber”.

 

Riccardo Clay er den mest brukte typen, men Chemical Guys leverer clay som er litt mer aggressive, de fjerner altså mer.

 

 

-Lakkrens:

Det finnes to måter å rense lakken på. Kjemisk og mekanisk.

Den kjemiske måten er mild, men fjerner også minst. Eksempler på kjemiske lakkrenser er type BilExtra-produkter. Turtle, Meguiar’s og Autoglym.

 

Disse fjerner mest oksidering osv, og går litt inn i porene i lakken og renser opp, men resultatet blir ikke like bra som med rubbing.

 

Rubbing er den mekaniske måten, men kan også sammenlignes med den mekaniske.

I likhet med den mekaniske måten, renser denne lakken for oksidering. Den stikker enda dypere ned i porene og kaster ut skitt. Men den har også en del slipemidler i seg. Så denne fjerner stygge riper, men det negative med rubbing er at den etterlater ørsmå riper, også kalt kjørespor. Bruker man rubbing må man derfor over med en finere polish.

 

Anbefaler profesjonell rubbing til bruk på roterende maskin. F.eks Scholl S03+, Menzerna Powergloss, Optimum Compound.

 

RASK FAKTA: Det engelske ordet for rubbing er Compound.

 

-Polermiddel/polish.

Når Ola Nordmann skal ut å polere bilen sin, tar han frem voksen.

Når Mr. Overgjennomsnittet-interessert skal polere bilen, tar han frem poleringsmiddel, og en roterende polermaskin.

Av en eller annen grunn tror de fleste det at når man skal polerere bilen sin, gjør man det med voks, men det er feil.

Definisjonen på å polere er: Å fjerne feil på en overflate og gjøre den mer skinnende og jevn ved kjemiske eller eller mekaniske operasjoner.

 

Poleringsmidler får man i forskjellige utgaver. Noen er milde, og lager mye glans. Mens andre er grove og fjerner mye riper, men lager ikke like mye glans.

Mer må man finne noe som passer til sitt behov.

 

Her anbefales det profesjonelle produkter til bruk med roterende maskin. Scholl og Menzerna er produsenter som er verdt å prøve produkter fra.

 

 

-Lakkforsegling

Etter man har polert, er lakken åpen, og bare venter på angrep fra sur nedbør, støv, luft og vann.

Dette må man hindre. Du har da to måter å beskytte lakken på.

Den naturlige måten, eller den syntetiske måten.

 

Entusiaster velger den naturlige måten, hvertfall på sommeren. Naturlig voks beskytter ikke like lenge, men ser mye bedre ut. Man får mer glød og dybde i lakken. Stoffet som gir det fantastiske utseendet er Carnauba, en voks som finnes i planter.

Carnauba utvider seg og herder når den kommer i kontakt med vann.

Gode produkter i denne kategorien er: Swissvax, Chemical Guys E-Zyme eller Zymöl.

 

Når de kalde månedene kommer, har man ikke lyst til å bruke tid på bilpleie. Derfor velger man da en syntetisk lakkforsegling, f.eks voks uten carnauba, eller lakkforsegling. De holder lengre, men ser ikke så bra ut som voks.

Gode produkter i denne kategorien er: Chemical Guys M-Seal eller Chemical Guys Jet-Seal.

 

 

Steg 1 - Vask

 

Vask er det første og viktigste steget i bilpleie. Resultatet på en full behandling vil aldri bli 100 % om man slurver med vasken.

Den ”vanlige” vaskeprosessen er som regel; svamp, en bøtte og vannslange.

Dette gir jo en bil som kan se ren ut med det blotte øyet, men hvis man ser og føler nøyere etter, vil man finne ”nupper” i lakken og nesten garantert en hel del swirls. Det er ikke nødvendig å utsette bilen for en slik behandling!

 

Kast svampen:

Det viktigste er å bytte ut utstyret. Kast svampen, den slitte bøtta og pusseskinnet. En svamp suger ikke bare til seg vann, den tar til seg masse skitt, og slipper den ikke så lett. Da drar du skitten over lakken igjen og lager swirls, vaskeriper eller solriper, ukjært barn har mange navn.

Kjøp deg heller en god vaskehanske. Denne ”selvrenser” seg når du putter den i vann. Vaskehansken lager også mer skum, noe som gir mer glid. Og ikke minst, den kan brukes flere ganger.

 

Ofte er det slik at man bruker en gammel bøtte til bilvask. I slike bøtter ligger det som regel mye skitt fra før, og når vannet blir satt i bevegelse suger svampen opp skitten fra bunnen.

Grit Guard bøtter er større enn ordinære bøtter, de har også et gitter i bunnen. Gitteret i bunnen sørger for at skitten legger seg i bunn og blir der. Det ekstra volumet betyr mer plass til rent vann.

 

Før vasken:

Viktig: Ikke vask bilen i solen!

Hvis bilen er meget skitten, kan det lønne seg å spraye på avfetting på tørr bil. Husk at avfetting fjerner voks. La den stå en liten stund, 1-2min.

Skyll deretter av med rent vann.

 

Å skumlegge bilen er aldri dumt. En Foam Lance, Foam Cannon eller Foam Gun er fin å bruke til denne operasjonen. Skummet kan godt stå litt.

 

Dekk & Felg:

Mens skummet ligger på bilen kan du gå løs på felgene, men husk at sterk såpe angriper voks, så har du nyvokset bil, ikke la skummet stå for lenge.

Spray felgrens på kald felg. Bruk en kost slik at du kommer til de fleste steder og får børstet vekk all skitten. Får du ikke vekk all skitt, bruk clay. Husk at det lønner seg å beskytte med felgvoks.

 

 

Fram med bøtte og hanske:

Da var det tid for den fysiske vasken. Skyll bilen med høytrykksspyler, slik at det meste av skitten går av før du rører lakken.

Bruk ”The two-bucket-metod”. Det betyr, en bøtte med rent vann, og en med vann og såpe i. Det er ønskelig at disse bøttene er utstyrt med Grit Guard.

Stikk hansken i bøtta med vann og såpe og mett den. Vask bilen fra topp til bunn. Vask bilen med rette, overlappende bevegelser. Sirkelbevegelser lager swirls. Vask et panel av gangen. Når du er ferdig med et panel, renser du hansken i bøtta med rent vann. Så gjentar du til hele bilen er ferdig.

 

Så skyller du hele bilen med rent vann.

 

Tørking:

Tørking er viktig. En våt bil tiltrekker seg fort støv og forurensninger. Dessuten lager rent vann også skjolder. Ved å tørke med et vaffelmønstret håndkle, eliminerer du sjansene for at dette skal skje.

 

Inspeksjon:

Etter du er ferdig med vasken, føl med hånden over lakken. Lakken skal være så glatt som glass. Er det nupper i lakken, bør du gå over med clay. Hvis lakken er glatt og fin, kan du anse jobben som ferdig. Hvis ikke du vil spraye på en Quick Detailer eller Spray-wax da.

 

Clay:

Clay (leire) ble funnet opp i Asia for over 50år siden. Beklageligvis har det ikke vært å finne i Norge før ca 2004-2005. Det er synd, for folk har ikke blitt kjent med dette fantastiske produktet. Generell regel: Har du ikke clayet bilen din, trenger den det! Clayer du bilen din jevnlig, blir også behovet for avfetting mindre.

 

Du trenger 3 ting. Claybar, Clay Lubricant og en microfiber klut.

Ta claybaren i hånden og varm den. Del den i 3 eller flere biter. Ta en bit og kna den flat.

Spray Clay Lubricant på og før clayet over lakken med rette bevegelser og lett trykk helt til du merker at det går uten motstand. Brett microfiber-håndkleet, bruk en side til å fjerne Clay Lubricant, den andre siden bruker du til å pusse med, slik at du får høyere glans.

 

Den siden av clayet som møter lakken skal alltid være ren. Er denne ikke det, kna frem en ny side. Greier du ikke det, ta frem en ny klump med clay. ”Oppbrukt” clay kan fint brukes på glass eller felger.

 

Og da, skal du være ferdig.

 

Motorvask

 

Ofte leser man annonser på finn.no og lignende. Biler blir fremstilt som ekstremt velholdt, men når eieren viser frem motorrommet på bildene, ser det ut som en utbrent oljetønne. Mange slurver med motorvask, fordi de tror det er vanskelig og tidskrevende. Men når man først har gjort det er et bra resultat lett og vedlikeholde.

Klargjøring:

Det viktigste er å dekke til elektriske deler med plastfolie. Sørg for at starter, generator og lignende er dekket til slik at ikke alt for mye vann kommer inn. Luftinntak og luftfilter bør også dekkes til. Sjekk i manualen til din bil for å se om det er andre deler som ikke tåler vann.

Det er også meget viktig at motoren ikke er veldig varm. Litt varme hjelper faktisk på at skitten går lettere av, men for mye varme gjør at dekkplasten smelter, så pass på, og finn det rette punktet.

 

Avfetting og motorvask:

I motoren er det mye fett, ergo inneholder en motorvask mye avfettende midler, så om du bruker avfetting eller motorvask, det er opp til deg. DPs Engine Degreaser fungerer kjempegodt til akkurat dette, denne er kraftig, men skader ikke plast, gummi, metall, lakk eller miljøet. Spray på og la det stå litt. Det kan være lurt å bruke en børste slik at du får av enda mer møkk. Skyll så av med vann.

 

Plast og metall:

Allerede nå har du et rent motorrom, men plasten er kanskje grå, og metallet har kanskje blitt oksidert litt. Plasten blir som ny med Optimum Protectant, denne beskytter også plasten og gjør at den holder seg svart lengre. Påfør dette med en skumpad, eller microfiberklut. Ønsker du mindre glans er det bare å fukte påføringspaden eller kluten du bruker. Husk å la dette tørke litt, våte overflater blir fort møkkete.

 

Noen liker også å lakkere motordeler. Da er det bare å bruke polish, forsegling og voks. Se egne guider for dette.

 

Når alt dette er gjort blir det lett og vedlikeholde. Da kan man bare vaske med en fuktig klut og bruke fornyende midler på plast, gummi og metall.

 

Du vil nå ha et skinnende blankt motorrom som du stolt kan vise frem.

 

Plast-detaljer

Så kan du gi den svarte plasten litt kjærlighet. Meg's Natural Rubber & Vinyl Shine er veldig fin. Bruk en påføringspad til denne jobben.

Denne kan du bruke på dekkene og motordeler også. Bruk den også på interiøret. Påfør med en våt MF-klut i interiøret, for å redusere gjennskinn fra dashboardet.

 

Viktig om maskinpolering!

Nå man skal polere bilen med maskin, skal man aldri begynne med den groveste kombinasjonen. Hvis man ser på bilen og tenker: "Dette er det verste jeg har sett..." Går tankene fort over på at her må det skikkelige saker til. F.eks rubbing og lammeull. Men denne kombinasjonen lager dessverre endel swirls. Og det er unødvendig og lage swirls når man f.eks kan få jobben gjort med en mildere kombinasjon. Nå sier jeg ikke at man skal begynne med finnishing pute og wax med rens, men begynn f.eks med Lakkrens med en Light Cutting pad (medium myk).

Når du har gjort dette endel ganger blir det lettere.

 

Når det gjelder våre biler, VW og Audi, har disse en veldig hard klarlakk, slik at klarlakksriper blir vanskeligere å fjerne. Dermed er det ikke sikkert at Meguiar's sin forbruker serie greier å gjøre bilen din ripefri. Jeg anbefaler Menzerna VAG.

 

Steg 2 - Lakkrens

 

Hvis du har utsatt bilen din for sterk forurensninger, eller latt være å vaske den på en lang stund, er kanskje bilen din såpass skitten at du ikke får vekk skitten med vask og clay. Da må du til til med lakkrens, eller rubbing.

Før man begynner:

Husk at lakkrens utføres på renest mulig bil.

Når det er snakk om mye skitt som skal vekk bør du passe på, for dette lager riper. Bruker du en polermaskin til jobben forandrer verktøyet ditt seg til en slipemaskin ganske fort hvis du ikke er påpasselig å sjekker at poleringsputene ikke blir alt for møkkete.

Husk også at du skal begynne med den fineste mulige kombinasjon. Å bruke for grov kombinasjon kan skape unødvendige swirls.

 

Hva blir fjernet?

Lakkrens kommer i to sjangere. Lakkrens, som er den ”fine”, mens rubbing som er noe av det groveste.

Lakkrens og rubbing fjerner riper, merker fra sandpapir, oksidert lakk, skitt på overflaten, vannmerker eller skjolder. Merker fra fugleskitt (som grunnleggende er oksidasjon) kan også fjernes, men dette skal tas med en klype salt. Noen ganger blir skadene så store at det ikke kan reddes.

 

Prosessen:

Lakkrensprosessen er ganske lik som poleringsprosessen. Husk å bruke lakkrens laget for påføringsmetoden du bruker. Enten det er for hånd, DA eller roterende.

Lakkrens, skal som polering jobbes inn i lakken. Får du ikke resultatet du ønsker, prøv en gang til. Hvis ikke dette virker, bruk grovere kombinasjon.

Jo grovere kombinasjon du bruker, jo mattere blir lakken. Dermed er det lurt å fortsette med polering etterpå. Hvis du ønsker kan du gå rett på forsegling og voks etter lakkrens.

 

Steg 3 - Polering

Polering betyr tydeligvis mye forskjellig i følge det norske folk.

Mange sier at de har polert bilen når de har påført voks. Men polering betyr lett sliping av overflaten, og utføres ved å påføre en slipende krem. Nå er det på tide å få klarhet i hvordan denne operasjonen utføres.

 

Det viktigste er at du jobber med en ren lakk. Er den ikke ren etter vask og clay, må du til med lakkrens. Sørg også for å dekke til plast og gummi, som blir hvitt av polish. En polermaskin skader også plast veldig.

Temperatur og fuktighet er andre faktorer. Temperatur har ikke så alt for mye å si, siden det er temperaturen mellom påføringsputen og lakk som har noe å si, men det er viktig at luften er tørr der man polerer.

 

Hvilke produkter?

Det finnes utallige typer polermiddel. Hver til sitt bruk. Grovhet, eller cutting har mye å si.

Har lakken mange stygge riper, bør du velge en polish med mye cutting. Den fjerner riper og andre defekter, men gir ikke like bra glans.

En polish med lite cutting (også kalt Glaze) fjerner mindre defekter, men gir en høy glans.

 

Den aller groveste form for polish er å bruke våtslip-papir før polish. Dette er noe man skal være litt forsiktig med.

 

Man bør også ta med påføringsmetode i vurderingen. Noen polisher er laget for påføring for hånd og DA Maskin, mens andre er laget for påføring med roterende maskin.

Forskjellen er at en polish ment for hånd og DA har slipemidler som brytes ned fort. Hvis man bruker roterende maskin til dette blir ikke slipingen som man ønsker. Dessuten tåler den ikke varmen som den roterende maskinen genererer, da kan lakken bli brent.

I motsatt retning, bruker man polermiddel egnet for roterende maskin og påfører den for hånd eller DA, kan det hende at slipemidlene aldri blir brutt ned og produktet kan klumpe seg.

 

Det er ikke lett å vite hva man skal bruke, og som oftest finner man det ut ved å prøve produktene selv, eller ved å høre andres erfaringer. Det siste er kanskje den mest økonomiske løsningen.

 

Påføringsmetode.

Det finnes 3 forskjellige metoder å påføre produkter på.

- For hånd.

- Ved bruk av Dual Action polermaskin.

- Ved bruk av roterende polermaskin.

 

Når man tar jobben for hånd bruke man en skum - eller microfiber –påføringspad. Man jobber inn produktet med sirkulære bevegelser.

Med denne metoden genererer man veldig lite varme, og dermed får man ikke forbedret eventuelle lakkdefekter.

 

Dual Action Maskin (DA) simulerer håndbevegelsene dine. Denne blir også kalt ekssentrer, siden den beveger seg ut fra senteret. Når maskinen går fritt roterer den, men når den får press på seg lager den frem og tilbake bevegelser. Denne går fortere enn for hånd, og lager litt varme, dermed kan man drive med lakkkorrigering med denne, til en viss grad. Det er umulig å brenne lakken med en DA-Maskin.

 

Roterende Maskin er den kraftigste. Dette er vinkelsliper typen. Denne har mye kraft, og kan få høyt turtall. Denne fjerner de aller fleste defekter. Mange gruer seg for å bruke en roterende, men når man først er i gang går det greit. Men faren er større for å brenne lakken. Brenner man lakken er omlakkering eneste mulighet.

 

Poleringsputer:

Når man påfører produkter med maskin har man også mulighet til å velge grovhet på poleringsputene. Det kan friste å gå løs på lakken med den groveste polishen og den groveste padden, men ikke gjør det. Begynn med den lettest tenkelige kombinasjonen. Å begynne med en grov kombinasjon kan gi mye swirls som man kunne ha sluppet i første omgang.

 

Hva kan jeg regne med å få fjernet?

 

Inspiser lakken med en arbeidslampe eller annet kunstiglys for å finne mest mulig feil.

 

Riper: Polish fjerner riper, men ikke alle. Kan du kjenne ripen med neglen, er den mest sannsynlig for dyp, men polishen kan dekke over den, eller gjøre den tilnærmet usynlig, så det er absolutt verdt å prøve.

 

Swirls: Swirls er små riper i klarlakken som ofte kommer av vasking. Kan se ut som ett edderkoppnett i sola. Blir også kalt vaskeriper og solriper. Å fjerne swirls er en relativ enkel jobb med roterende maskin.

 

Etset lakk: Lakk som har blitt angrepet av sur nedbør eller fugleskitt kan bli som igjen, til en viss grad. Etsning som har gått igjennom klarlakken kan dessverre ikke gjøres noe med.

 

Appelsinskall: Lakk kan ofte se ut som appelsinskall, dette skjer mest sannsynlig pga en dårlig grunnjobb på lakken. Polish bryter ned dette. Overspraying og renninger i lakken kan også fjernes. Ofte må våtslip til.

 

Selve jobben:

 

Mange polerer hele bilen og lar den stå litt, for så å tørke av. Unødvendig og feil.

 

Husk også og forbedre lakkdefektene først, for så å bruke en polish som gir glans. Å ta hele bilen først med en høyglans-polish for så å ”flekkpolere” med en grov polish gir ikke noe bra resultat.

 

Ta et panel av gangen. Og del opp så du tar ca 30cm x 30cm av gangen.

Fukt polerputen med vann først for å hindre at produktet tørker.

Til et slikt område kan man påføre en tynn stripe på ca 3-4cm med produkt.

Den tryggeste måten ved påføring av maskin er å spre produktet med maskinen avslått, for så å spre den enda litt med lav hastighet, ellers kan det bli mye sprut.

Bruk overlappende bevegelser, også med tanke på bytte av område. Før maskinen sakte over lakken, og ikke legg for mye press på den.

Skulle produktet begynne å støve, spray på litt vann for å ”gjenopplive” det.

 

Når du ser at produktet begynner å forsvinne kan du ta frem en microfiberklut og tørke av restene. Er du ikke fornøyd, prøv en gang til. Er du fortsatt ikke fornøyd, bruk en grovere kombinasjon.

 

 

Sluttord

Polering er absolutt en av de viktigste prosessene, og mange mener at maskin polering er en kunst. Det tar mange timer, og kanskje flere biler før man blir fornøyd med resultatet. Men når man først har funnet sin egne oppskrift på det perfekte resultatet, ligger dette i fingrene og man kan stolt la bil etter bil rulle glinsende ut fra garasjen.

 

Lakkforsegling

Så kommer en av de siste stegene, nemlig lakkforseglingen. Jeg elsker Wolfgang Deep Gloss Paint Sealant. Men har hørt at å bruke Meg's Mirror Glaze #21 er som å belegge bilen med diamanter.

Denne påføres for hånd med pads. La den ligge i 30-60min og tørk av med MF. Eventuelt kan du bruke microfiber "bonnets" til å fjerne forseglingen med polermaskin. Gå over med en ny MF for å få høyglans.

 

Sealant skal herde i 12-24timer. Etter disse har gått kan du legge på voks. Nå som vinteren nærmer seg lønner det seg å legge på en god naturlig voks med Carnuba uten rens. Pålegges på samme måte som sealant. Fine vokser er Poorboy's Natty's, Pinnacle Souveran, Pinnacle signature series II. Swisswax skal også være gode. Meg's Gold Class liquid wax er et billig og enklet alternativ.

 

Etter Wax kan du bruke AquaWax. Har hørt at Autoglym har en fin en, men har ikke prøvd. DuraGloss 951 AquaWax er i alle fall genial.

 

Polermaskiner

Det finnes to typer polermaskiner. Det er de roterende og Dual Action/Orbiterende/Eksentrerende.

Forskjellen er altså måten maskinen beveger seg på. DA simulerer håndbevegelsen (frem og tilbake) mens den roterende roterer i perfekt sirkel.

 

Her er en kort liste med maskiner tilgjengelig.

 

Roterende:

DeWalt

Forhandlere: Maxbo, Monter.

 

DeWalt DW849

Opptatt Effekt: 1150W

Turtallsområde: 0-3000RPM

Vekt: 3.4KG

Pris: Ukjent

 

FLEX

Forhandler i Norge:

Trond T. Wikant A.S.

Maskinforretning

Berghagan 5

1405 Langhus

Phone +47 64 91 45 20

Fax +47 64 91 45 21

firma@wikant.no

www.wikant.no

 

Flex LK 602 VR

Opptatt Effekt: 1500W

Turtallsområde: 800-2400RPM

Vekt: 3.5KG

Pris: Ukjent

 

Flex L 1501 VR

Opptatt Effekt: 1200W

Turtallsområde: 275-900RPM

Vekt: 2.6KG

Pris: Ukjent

 

Flex L 3403 VRG

Opptatt Effekt: 1400W

Turtallsområde: 1100-3700RPM

Vekt: 2.2KG

Pris: 4300kr ved Bilpleiesentralen.no

____________

 

Hitachi

Forhandlere: Markt.no, Maxbo

 

Hitachi SP18VA

Opptatt Effekt: 1250W

Turtallsområde: 600-3400RPM

Vekt: 2.8KG

Pris: Ca. 2300kr

_________

 

Makita

Forhandlere i Norge: Tools, Byggmakker.

 

Makita 9227CB

Opptatt Effekt: 1200W

Turtallsområde: 600-3000RPM

Vekt: 3.0KG

Pris:

_____

 

Metabo

Forhandlere: Tools, OBS Bygg, Proffpartner

 

Metabo PE12-175

Opptatt Effekt: 1200W

Turtallsområde: 700-2200RPM

Vekt: 2.6KG

Pris: 2990 eks. MVA

_______

 

Milwaukee

Forhandlere: Byggkjøp

 

Milwaukee AP12QE

Opptatt Effekt: 1200W

Turtallsområde: 900-2500RPM

Vekt: 2.2KG

Pris: 3300kr.

------------

 

Wetsanding - Meguiar's Garage

 

 

 

 

 

How to wash your car - Mike Phillips:

http://video.google.com/videoplay?docid=7598756069207401372

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bra skrevet Christer!! Mye nyttig for folk som er grøn på dette område!!

Syns denne burde bli "klistret"

Stå på videre

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helt topp dette, men tror ikke jeg har tid til alt det der hehe :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk takk.

Kom gjerne med kommentarer... Ketil?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kunne du forklart noen fag utrykk som:

 

MF kluter?

DA maskin?

Cyclo pads?

 

hva trenger jeg å kjøpe for å få satt i stand en 8 år gammel passat som bærer preg av å være bruksbil uten noe spesielt godt vedlikehold lakkmessig. tror ikke den har fått noe polering/voks de siste årene.

 

Holder det med dette:

avfetting, evt whitespirit til å fjærne asfalt og tjære

vaske.

claye.

lakkrens.

polere.

og voks til slutt? Jeg trodde polering = voks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Åh, sorry.

 

MF-kluter er rett ogslett Microfiber Kluter.

Type dette:

weave.jpg

 

Det finnes to forskjellige typer polermaskiner. DA (Dual Action/Eksentrer) og Roterende.

 

En DA maskin simulerer håndbevegelsen, en slags fram og tilbake bevegelse. Denne er trygg å bruke på lakken, og den er så og si idiotsikker. Den fjerner heller ikke alt av riper, fordi den ikke genererer nok varme.

 

DA maskiner finner du billig på Clas Ohlson, Europris og lignende.

Dyre og gode maskiner er f.eks Ulitmate Detailing Machine, Porter Cable og Cyclo.

Clas Ohlson selger en Cyclo kopi til 299,- som fungerer bra. Den har doble hoder.

 

Cyclo Pads er poleringsputene som du bruker på Cyclo polermaskin.

Her ser du en Cyclo maskin med Cycloputer ved siden av:

cyclo_728.jpg

 

______________________________________________________________

 

Det du skrev der høres meget bra ut.

Voks og polering er ikke det samme. Polering er lett sliping av lakken, mens voks er en beskyttende hinne på lakken.

Det går også ann å legge inn en lakkforsegling mellom polering og voks.

 

Skal du ha enkle forbruker produkter hadde det blitt:

 

Meguiar's NXT Car Wash - Vask

Meg's Quick Clay - Clay

Meg's Clear Coat Body Scrub - Lakkrens

Meg's Deep Crystal Polish - Polering

Lakkforsegling selges ikke over disk i Norge. Bortsett fra AutoGlym sin extra gloss protection... (Aldri prøvd)

Til Voks hadde jeg gått for Meg's Gold Class Carnuba Wax, eller NXT Wax.

Forskjellen på disse er at NXT er syntetisk og har litt rens i seg, det er altså et slags All in one produkt.. Polerende voks om man vil.

Mens Gold Class er ren naturlig voks, ren beskyttelse.

Syns disse to voksene gir ganske likt resultat, men det er lettere og oppnå bra resultat med NXT. GC wax krever litt forarbeid.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grei skuring det der!

 

Blir en del fremmede merker for den vanlige mann i gata, skjønner jo at du er entusiast, som meg.. Hehe.

Det er viktig at folk skjønner de enkle konseptene. (forskjell på polish og voks, vasketeknikker, hvordan man får en oveflate helt ren før man begynner) sistnevnte er vel det aller viktigeste for å få best mulig resultat.

 

Mye folk som tror det holder å vokse bilen én gang i året eller to, og da gjerne kun på sommeren. Viktig å ha voks på bilen på vinteren.

Holdbarhet på en voksjobb er ofte mye kortere enn folk tror, og iværtfall om det brukes avfetting mellom jobbene..

Jeg bruker selv Meg#21 på vinteren, og da vokser jeg minimum to ganger hver vinter, null avfetting i mellom og mye quik wax i mellom for å holde vedlike litt shine :)

 

-Ikke ment som kritikk, du har skrevet en god guide.

Er bare at vi Autogeeks ofte blir såpass nerdete på dette at "mer normale" folk ikke holder følge... hehe

Skulle gjerne hatt flere merker som selges på statoil/shell inn på lista som eksempler. Kanskje en liste med mange produkter som fåes kjøpt rundtomkring, slik at folk kan handle en pakke, og komme igang.

 

-Forøvrig vil jeg anbefale folk å kjøpe litt dyrere produkter (f.eks Meguiar´s/AutoGlym). -Det lønner seg i lengden, og kan lede til at bilpleie blir en hobby i stedet for et slit. -"Bra for bilen, bra for deg!"

Share this post


Link to post
Share on other sites

__________________________________________

Det du skrev der høres meget bra ut.

Voks og polering er ikke det samme. Polering er lett sliping av lakken, mens voks er en beskyttende hinne på lakken.

Det går også ann å legge inn en lakkforsegling mellom polering og voks.

 

Skal du ha enkle forbruker produkter hadde det blitt:

 

Meguiar's NXT Car Wash - Vask

Meg's Quick Clay - Clay

Meg's Clear Coat Body Scrub - Lakkrens

Meg's Deep Crystal Polish - Polering

Lakkforsegling selges ikke over disk i Norge. Bortsett fra AutoGlym sin extra gloss protection... (Aldri prøvd)

Til Voks hadde jeg gått for Meg's Gold Class Carnuba Wax, eller NXT Wax.

Forskjellen på disse er at NXT er syntetisk og har litt rens i seg, det er altså et slags All in one produkt.. Polerende voks om man vil.

Mens Gold Class er ren naturlig voks, ren beskyttelse.

Syns disse to voksene gir ganske likt resultat, men det er lettere og oppnå bra resultat med NXT. GC wax krever litt forarbeid.

 

Da har jeg laget meg en liten handle liste :D

 

Så i en annen tråd her at man anbefalte en Aqua Wax, er det noe man kan bruke innimellom "hoved" poleringene?

 

Ang de Grit guard gitteret, passer ikke dette i vanlige 10l bøtter siden du nevner vindunker?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da har jeg laget meg en liten handle liste :D

 

Så i en annen tråd her at man anbefalte en Aqua Wax, er det noe man kan bruke innimellom "hoved" poleringene?

 

Ang de Grit guard gitteret, passer ikke dette i vanlige 10l bøtter siden du nevner vindunker?

 

Ja, AquaWax kan du bruke mellom voksinger, etter vask. For hver gang du vasker bilen, tar du vekk litt voks. Bruk derfor AW til å "mette" voksen igjen.

 

Grit Guard passer ikke i 10L bøtter nei, tror ikke du får dem nedi en gang. Jeg kjøpte vindunk fra Europris på 30L, og den er litt for stor, men det går. :)

De orginale Grit Guard bøttene fra Autogeek blir det ganske dyr frakt på.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skulle gjerne hatt flere merker som selges på statoil/shell inn på lista som eksempler.

 

Har ikke hjerte til å anbefale produkter fra benser'n:P Hehe.

Men skal ta dette til etterrettning og gjør det litt enklere, det var jo netopp kommentarer jeg ville ha;) Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selges da faktisk autoglym på statoil stasjonene? det er vel ikke akkurat dårlige saker etter hva jeg har hørt tidligere?;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, AquaWax kan du bruke mellom voksinger, etter vask. For hver gang du vasker bilen, tar du vekk litt voks. Bruk derfor AW til å "mette" voksen igjen.

 

Grit Guard passer ikke i 10L bøtter nei, tror ikke du får dem nedi en gang. Jeg kjøpte vindunk fra Europris på 30L, og den er litt for stor, men det går. :)

De orginale Grit Guard bøttene fra Autogeek blir det ganske dyr frakt på.

 

Ettersom de originale er på 5 gallon, burde det vel gå ganske bra med en 20-liters bøtte av noe slag...?

Ang. maskin og pads: Jeg kjøpte en billig maskin (Turtle, roterende m/batteri) på Torshov. Hvordan er denne egentlig ? Jeg har brukt den en gang på min, og en gang på svigerfar sin Skoda. Men begge gangene har det vært kun til polering, ingenting annet. Og hvor får man tak i nye pads? (Eller er den ene som fulgte med rensbar...?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jepp.. Skal nok gå med ca 20L bøtter ja. Men har ikke funnet noen passende enda.

Polermaskin med batteri høres genialt å jobbe med, men det blir kanskje litt dårlig effekt på en roterende. Har ingen erfaring med denne. Dette er vel en slik maskin som bruker "hetter" og ikke puter. Disse finner du vel på BilExtra og Torshov. Ellers så skal pads være vaskbare, men man vil jo ha forskjellig grovhet på de.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jepp.. Skal nok gå med ca 20L bøtter ja. Men har ikke funnet noen passende enda.

Polermaskin med batteri høres genialt å jobbe med, men det blir kanskje litt dårlig effekt på en roterende. Har ingen erfaring med denne. Dette er vel en slik maskin som bruker "hetter" og ikke puter. Disse finner du vel på BilExtra og Torshov. Ellers så skal pads være vaskbare, men man vil jo ha forskjellig grovhet på de.

 

Faktisk begge deler. Det er med en pute som skal være til forskjellige hetter, men det er borrelås-funksjon, så man kan sette på hvilke pads man vil. Poenget er at jeg ikke vet hvilke pads jeg skal bruke... Kjøpte meg en ny i dag, på et verksted her ;) , merke 3M. Denne er full av større "kuler" på overflaten. Hva er ev. fordelen med dette?

Fryktelig greit å ha batterimaskin ja, men problemet er at de 2 batteriene som fulgte med, holder akkurat til kun polering (lite trykk) på èn bil. Deretter må de lades - lenge... Vet ikke hvor jeg kan skaffe flere slike batterier heller...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nå har jeg forresten funnet ut at denne batterimaskina er ikke roterende, men DA, så den er kanskje ikke så dum likevel...? Jeg synes i hvert fall den funker greit til normal polering. Men lurer fortsatt på om noen vet hvor jeg kan skaffe flere batterier? Eller kan alle 12V batterier brukes? (så fremt de passer, selvsagt...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Når det gjelder poleringpads med "kuler" er dette for å redusere varmeutvinningen. Igjen blir det mindre kontaktflate, og man må kanskje holde på lengre.

Du kan bruke alle slags pads du vil, bare pass på at den passer i borrelåsen. Regner med at du trenger 8" ellernoe slikt. Autogeek.net har meget godt utvalg av pads, i forskjellige grovheter. De grove er til korrigering (riperfjerning osv) mens de fine er til finnish.

At du har DA betyr jo at du kan bruke den ganske hardt uten du brenner lakken. Bruker du en grov pad og en grov polish skal du nok få til å fjerne riper også. Men batterier til den var verre... Hør med Autocare.no

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har en sånn maskin liggende, men finner ikke laderen :P Hvis du vil ha den, skal du få den ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har en sånn maskin liggende, men finner ikke laderen :P Hvis du vil ha den, skal du få den ;)

 

God plan! Hehe... Men man skulle da tro at det går an å bruke andre typer batteri, så lenge det er 12V? Gjerne da med litt mer enn bare 1,2 Ah...

Men når dette er sagt, skal jeg faktisk innom Clas Ohlson på Alnabru i helga, og kjøpe meg en Cyclo-kopi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kommer ikke til å bruke den uansett jeg, da jeg har proff maskin. Skal se om jeg har alt liggende, så kan jeg eventuelt sende deg den ;) BTW: trenger du cyclo pads, så si ifra!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kommer ikke til å bruke den uansett jeg, da jeg har proff maskin. Skal se om jeg har alt liggende, så kan jeg eventuelt sende deg den ;) BTW: trenger du cyclo pads, så si ifra!

 

Det jeg ev. har mest bruk for, er jo batteriene, men greit å ha alt, kanskje ;) Men ang pads, så skal jeg si fra når jeg har brukt opp de som jeg får kjøpt på Clas Ohlson (som jeg skjønner blir ganske fort...). Har allerede tatt på meg innvendig vask, samt å shine opp både en Passat og en Golf for noe slekt av dama, så utstyret må vel være på plass ;) Begynner å bli moro dette her: rolleyes All ære til dere som kommer med gode guider, og påvirker enkle sjeler som meg til å bli interessert i bilpleie!: vinke :

Share this post


Link to post
Share on other sitesVACN 2018- Powered by Invision Community

Bli medlem
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.